Да укрепим имунната система

Да укрепим имунната си система

Есен, дъжд, студ, депресия, отслабващата имунна система и простудните заболявания… Именно така си представят есента и зимата съвременните хора.

Можем ли да помогнем на организма ни да се справи с неизменните остри вирусни инфекции чрез есенна диета?
Дамският интернет сайт simpathy.net уверено отговаря „ДА“. С помощта на добре съчетано всекидневно меню можем не само да укрепим имунитета си през студения сезон, но и да съхраним доброто си настроение.
На първо място е необходимо да се съхраним пълноценно. Задължително здравословно и балансирано. И това е особено важно именно през есента, когато цялото разнообразие на свежа лятна храна се сменя с обичайните макарони и колбаси. Затова прегърнете принцип: поне два пъти седмично риба, морски дарове и рибено масло! Тези продукти са изключително важни за имунната система през есенните дни, освен това доставят на организма белтъчини, йод и полиненаситени мастни киселини. Рибеното масло пък не представлява никаква трудност да се приема дори от децата, тъй като се продава на капсулки и е лесно за поглъщане.
Не по-малко важни за организма са млечните продукти. За българите истински божи дар е киселото мляко, което трябва задължително да присъства на масата ни. Млечнокиселите бактерии поддържат нормалната микрофлора в червата и стимулират имунната система.
Изключително полезни са и храните, богати на фибри. Благодарение именно на тях органите от храносмилателната система по-бързо се освобождават от подложените на гниене продукти, което пък ни кара да усещаме тялото си по-леко и подобрява цялостното настроение. Богати на фибри са хлебните изделия с ръж и трици /които между другото съдържат много витамини от групата В/, семките от тиква и слънчоглед, орехите /те съдържат и полезни растителни мазнини/. За укрепването на имунната система действат благоприятно и яйцата. Най-добре е да ги хапвате сутрин на закуска, преди да сте приели друга храна.
Не забравяйте растителните масла. На пазара все още има изобилие на „слънчеви“ зеленчуци за салата, която задължително трябва да присъства на масата ви, най-добре подправена със зехтин и лимонов сок. Ако обичате картофи, добре е да знаете, че те се усвояват най-добре, когато са печени. Те са богати на калий, който е изключително полезен за сърдечната дейност.
Авитаминозата е обичайно явление, което се наблюдава с напредването на есента. Издават я сухата и лющеща се кожа на лицето и тялото, падането на косата, лесно чупещи се нокти, нарушеното зрение. Заради липсата на достатъчно витамини в организма хремата може да ви споходи и три пъти в месеца, твърдят лекарите. Затова използвайте всеки удобен случай да хапнете от късните плодове на есента, които растат у нас и ни дават обилни дози антиоксиданти, витамини А, С, Е и множество микроелементи. С приближаването на зимата все по-често ще се налага да посягаме към цитрусите /особено лимони, портокали и банани/, но ябълката трябва да присъства във всекидневното ни меню. Чаша шипков чай също е незаменим помощник в борбата с болестите на студения сезон.
Ако плодовете и зеленчуците трудно попадат на масата ви, сега е времето да си осигурите мултивитамини. Много мед и прополис – това също е част от формулата, с която тялото ни ще се справи успешно с неизменните вирусни инфекции, които вървят ръка за ръка с есенно-зимния сезон.
в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)