Борис и Боряна празнуват на 2 май

 

На 2-ри май празнуват Борис и Боряна

Хората с имена, производни на Борис, празнуват на 2 май, защото на този ден се чества паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите.

От историята знаем, че Борис се покраства заедно с цялото си семейство и при кръщението приема името на византийския император – Михаил.
През 865 година в Христовата вяра били покрастени и всички българи. Цар Борис приел учението на Исус с цялото си сърце и ревностно го следвал в личния си живот. Той изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир. Именно по това време учениците на св.св. Кирил и Методий намират радушен прием у нас и България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век.
Цар Борис окончателно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна дейност и умира на 2 май през 906 г. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.


0 Коментара
Коментирай

(required)