Агнешки сърми

Агнешки сърмички с лозов лист

Агнешки сърмички по арабски

На дъното на тенджерата разполагаме агнешките котлети, предварително очукани, посолени със сол и черен пипер.
Те трябва да се разположат така, че с широката им част да са околовръст на тенджерата, а ребрената насочена към центъра.
Изплакваме ориза и го изцеждаме добре. В дълбок съд смесваме ориза, каймата, 1-2 с.л. зехтин, 1 ч.л. смлян бахар, черен пипер, сол и 1 с.л. сух джоджен (може и пресен, около 1/2 ч.ч.) С тази смес напълваме тиквичките до към 2/3 или 3/4. Леко ги запържваме в зехтин и ги подреждаме над котлетите. Поръсваме ги с половината от доматите и джоджен. Над тях нареждаме сърмите от лозови листа. Поръсваме с останалите домати и още малко джоджен. Притискаме с чиния и заливаме с вряла подсолена вода. Варим на много тих огън около 1 час и 15 мин от момента на завирането.
Най-добре е яденето да се приготви в кален гювеч във фурната. Като се извади от фурната, то се оставя „да почине“ около 15 мин, след което гювечът се захлупва с ширик поднос и много бързо и майсторски се обръща. Вдигаме гювеча и яденето остава на подноса подредено така: Отдолу сърмите, над тях тиквичките, а най-отгоре – агнешките котлети.
Сервира се с овче кисело мляко и много свежа салата.
Източник:  е-Кулинар